Att se och göra i Kristianstad

Kristianstad är centralort för hela nordöstra Skåne. Det betyder att staden har ett brett utbud av nöjen samt kulturupplevelser, trots att staden inte är så stor. Här finns kanske fler nöjesställen än i någon annan svensk stad av Kristianstads storlek.

Den naturintresserade besökaren till Kristianstad får inte missa ett besök i Kristianstads Vattenrike. Vattenriket är ett område i och omkring centrala Kristianstad där naturen är i princip orörd och det finns ett mycket rikt växt- och djurliv. Kristianstad ligger mycket lågt – vissa delar av staden ligger
faktiskt under havsnivån – och omfattar stora vattenytor, vilket ger upphov till en mycket säregen natur.

Ett lämpligt första stopp vid ett besök till Vattenriket är att besöka områdets centrum, Naturum. Här finns bra information om alla de sevärdheter som området kan bjuda på. Här finns också en musei- och utställningsdel, där man kan fördjupa sig landskapets hemligheter, ett café och en restaurang samt olika experiment att prova på. I själva Vattenriket finns totalt 21 besöksplatser, varav några utemuseer och några fågeltorn. Man kan ta sig runt i området till fots, med cykel eller med kanot.

För att hitta kulturella upplevelser behöver man inte leta länge. Kristianstad bjuder på mycket av den varan. Ett första stopp kan vara Heliga Trefaldighetskyrkan, som är belägen vid järnvägsstationen. Det var stadens grundare, den danske Kungen IV, som lät uppföra kyrkan mellan år 1618-1628. Enligt många historiker och kyrkokännare är Heliga Trefaldighetskyrkan en av de vackraste renässanskyrkorna i Norra Europa.

Två andra kulturella sevärdheter från 1600-talet är Bastionen Konungen samt Blåherremölla kvarnmuseum. Kristianstad byggdes som en fästningsstad och i området kring Bastionen Konungen kan man bevittna hur en typisk bastion såg ut när det begav sig. Blåherremölla kvarnmuseum består av en autentisk kvarnmiljö från 1600-talet. Här finns ett museum och man kan köpa mjöl som malts i kvarnen.

Strax utanför Kristianstad ligger några historiska sevärdheter som har ännu fler år på nacken. Aosehus är ett givet besöksmål. Idag är Aosehus en ruin, men i början av medeltiden fanns här en praktfull fästning. Som namnet skvallrar om ligger Aosehus i Åhus, knappa milen sydost om Kristianstad. På landsbygden utanför Kristianstad ligger två kyrkor som är väl värda ett besök. Araslövs kyrka, belägen strax norr om Kristianstad, är en vacker kyrka från 1200-talet. I Degeberga, cirka två mil söder om centrala Kristianstad, finns en kyrka från 1100-talet.

Boende och kommunikationer

Det är enkelt att hitta ett bra boende i Kristianstad. Här finns nämligen många hotell och vandrarhem. Några av de mest populära hotellen ligger på Stora torget i stadens centrum. Kristianstad har relativt goda förbindelser med omvärlden. E22:an från Malmö och Lund passerar igenom staden för att fortsätta mot Blekinge. Mellan Kristianstad och Malmö är det cirka 10 mil. Med tåg kan man ta sig till och från Kristianstad från Helsingborg, Malmö/Köpenhamn och Karlskrona. Kristianstad har även en egen flygplats.

Vill du få exklusiva hotellrabatter?

Det är helt gratis och vi lovar att ni sparar pengar på er bokning!

Vi kommer aldrig att sälja vidare er epost. Din trygghet är prioriterad.